فهرست
فهرست
کمپرسور در انواع مختلف ساخته می شود که در این مقاله ما درباره کاربرد یکی از انواع کمپرسور یعنی کاربرد کمپرسور اسکرو صحبت میکنیم.
زندگی در جو زمین امکانپذیر نیست. وجود ۷۸% نیتروژن، ۲۱% اکسیژن و ۱% گازهای دیگر موجب شده است زندگی در فضا غیر ممکن شود. برای همین در سفینههای فضایی از کمپرسورها مانند کمپرسور اسکرو استفاده میشود. کمپرسورها هوای درون فضاپیما را مساعد میکنند و این دقیقاً جذابیت جهان کمپرسورها را به ما نشان میدهد. از یک جاروبرقی در خانه تا سفینه چند تنی در فضا ردپای کمپرسور همه جا دیده میشود.
این همهگیر بودن باعث شده است کمپرسور در انواع مختلف ساخته شود که در این مقاله ما درباره یکی از انواع کمپرسور یعنی کمپرسور اسکرو صحبت میکنیم.
کمپرسور اسکرو چیست؟
کمپرسور اسکرو یا کمپرسور screw oil inject، نوعی از کمپرسور است که در قسمت هواساز، دو چرخدنده حلزونی یا روتور مارپیچی، عمل متراکم کردن هوا (منظور از هوا هر نوع گازی است که متراکم میشود) را انجام میدهد.
در این کمپرسور، از مکانیزم جابهجایی مثبت برای متراکمکردن گازها استفاده میشود. متخصصان توصیه میکنند، از کمپرسور اسکرو در مکانهایی استفاده شود که حجم زیادی از هوای پرفشار نیاز است. کمپرسورهای اسکرو ساخت شرکت هوایار کاملاً این توانایی را دارند که هوای ثابت فشرده را برای کسب و کار شما آماده سازند.
حتما بخوانید: کمپرسور اسکرو چیست؟
کمپرسور اسکرو از چه اجزایی تشکیل شده است؟
کمپرسورها از اجزای مختلفی تولید شدهاند. در واقع، کمپرسور یک وسیله مونتاژی است که با استفاده از قطعات و اجزای ریز و بزرگ، ما به یک ماشین کامل دست پیدا میکنیم طبیعی است که شناخت همه اجزا در این مطلب نمیگنجد، لذا قطعات مهم و تأثیرگذار در پروسه تولید هوا را معرفی میکنیم.
فیلتر هوا: اولین قسمت یک کمپرسور، فیلتر هوای دستگاه است. هوای ورودی قبل از فشردهسازی باید از آلایندهها پاک شود، برای همین هوا از فیلتر عبور میکند. فیلتر هوا ذراتی را حذف میکند که ورود آنها به محفظه تراکم باعث آتشسوزی یا آسیبرساندن به روتور میشود.
آنلودر: بعد از اینکه هوا از فیلتر ورودی عبور کرد، باید وارد محفظه متراکمکننده شود؛ اما ورود هوا در هر زمان میسر نیست. برای همین، قطعهای به نام آنلودر یا شیر هوا مجوز ورود یا عدم ورود هوا را به محفظه را صادر میکند. این مجوز منوط به فشار داخل محفظه است. زمانی که فشار داخل محفظه تراکم به حد نصاب نرسیده است، شیر هوا باز بوده و اجازه ورود هوا به محفظه را میدهد و با حدنصاب رسیدن فشار، شیر هوا بسته میشود.
ایرند: ایرند، در واقع، همان محفظه تراکم است که روتور یا حلزونیها درون آن قرار گرفتهاند. دو چرخدنده نروماده با چرخش هوا را متراکم میکنند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد، تفاوت ایرند در کمپرسور اویلفری و اویلاینجکت است. در کمپرسور اویل فری، هوا ابتدا وارد قسمت المنت ابتدایی شده، فشرده میشود و بهدلیل عدم روغن دمای هوا تا ۹۵ درجه میرسد. برای همین، هوا بعد از این قسمت وارد اینترکولر میشود. در اینترکولر، دما کاهش پیدا کرده و مجددا وارد محفظه دوم کمپرسور اسکرو میشود تا بار دیگر فشرده شود. در کمپرسور روغنی معمولا اینتر کولر وجود ندارد و هوای فشرده مستقیم به قسمت بعدی میرود.
سپراتور: سپراتور کار جداکردن روغن از هوای فشرده را برعهده دارد. طبیعی است که در کمپرسور اویلفری سپراتور وجود نداشته باشد.
رادیاتور: افترکولر خنککننده نهایی است. قبل از آنکه هوا از کمپرسور خارج شود باید دمای آن کاهش پیدا کند؛ برای همین هوا از رادیاتور عبور کرده که باعث کاهش دمای هوا تا ۲۰ درجه میشود.
عملکرد کمپرسور اسکرو چگونه است؟
اشاره شد که دو نوع کمپرسور اسکرو روغنی و بدون روغن در شرکت هوایار تولید میشود. عملکرد این دستگاهها در پروسه تولید هوا تقریبا یک شکل است با کمی تفاوت کوچک که در این بخش ضمن بررسی عملکرد دستگاهها نحوه تولید هوا را نیز بررسی میکنیم.
پروسه تولید هوا در کمپرسور پنج مرحله است که به ترتیب عبارت است از:
مرحله اول، مکش هوا
در این مرحله الکتروموتور با استفاده از تسمه یا کوپل مستقیم یکی از روتورها را به حرکت در میآورد. روتورها به شکل نروماده در کنار هم قرار گرفتهاند که همین امر موجب میشود با حرکت یکی انتقال حرکت به دیگری هم منتقل شود. حرکت روتورها باعث مکش هوا از خارج به سمت داخل میشود.
در کمپرسور اویل فری یکی صافی هوا در ابتدا وجود دارد که ذرات آلاینده را از هوای ورودی حذف میکند. اتفاق دیگری که در کمپرسور بدون روغن میافتد، زمان ورود هوا به دستگاه است. هوا زمانی وارد هواساز میشود که دستگاه کار نمیکند با شروع به کار کمپرسور ورودی هوا بسته میشود.
مرحله دوم، متراکمسازی
در این مرحله در کمپرسور اسکرو اویلفری هوا در محفظه متراکم میشود. در اویلفری به دلیل نبود روغن دمای هوای متراکم تا ۹۵ درجه نیز میرسد که دمای مطلوب برای هوای فشرده نیست.اما در کمپرسور اویل اینجکت هوا و روغن در محفظه تراکم با هم مخلوط میشوند. در این دستگاه دمای هوا مطلوبتر بوده و نیاز به خنککردن ندارد.
مرحله سوم، ورد به نگهدارنده
بعد از متراکم شدن هوا، هوای متراکم به قسمت نگهدارنده میرود، با این تفاوت که به دلیل خصوصیات فیزیکی متفاوت در هر دستگاه هوا مسیر متفاوتی را طی میکند. کمپرسور بدون روغن به دلیل بالا رفتن دمای تولیدی هوا وارد خنککننده میشود. در این قسمت، هوا به دلیل کاهش دما دارای رطوبت میشود که نیاز است با استفاده از فیلترهای مخصوص رطوبت از هوا جدا شود. در کمپرسور روغنی به دلیل وجود روغن هوا وارد اویل سپراتور میشود. اویل سپراتور روغن را از هوا جدا میکند.
مرحله چهارم، خروج هوا
در کمپرسور بدون روغن، قبل از اینکه هوا از دستگاه خارج شود یکبار دیگر داخل محفظه تراکم شده و هوا مجددا فشرده میشود. سپس از هواساز خارج میشود.
حتما بخوانید: کمپرسور اسکرو روغنی و عوامل تاثیر گذار بر عملکرد آن
کاربرد کمپرسور اسکرو
کاربرد کمپرسور اسکرو بسیار زیاد می باشد. در وهله اول کمپرسور اسکرو برای صنایعی مناسب است که نیاز به یک فشار ثابت یا حجم هوای فشرده زیادی دارند. اگر بخواهیم به موضوع دقیقتر نگاه کنیم و صنایع مختلف را مثال بزنیم بسته به نوع کمپرسور کاربرد هم متفاوت خواهد بود.
کمپرسورهای روغنی، معمولاً در صنایعی استفاده میشود که وجود روغن آسیبی به محصول نهایی وارد نمیکند. به طور مثال، استفاده از کمپرسور روغنی در صنایع دارویی مجاز نیست، زیرا هوای تولیدی دارای روغن بوده و ورود روغن به دستگاههای تولیدی باعث فاسد شدن دارو میشود. کمپرسورهای بدون روغن اما میتواند در همه صنایع به کار گرفته شود ولی لزوماً این کار انجام نمیشود. هزینه بالای کمپرسورهای بدون روغن اجازه نمیدهد این کمپرسور در هر صنعتی به کارگیری شود؛ لذا از این دستگاه در صنایع غذایی، دارویی، نساجی و صنایع خودرویی استفاده میشود. همانطور که مشاهده شد کاربرد کمپرسور اسکرو بسیار زیاد میباشد.
عوامل تأثیرگذار بر قیمت کمپرسور
کمپرسور یک ماشین مونتاژی است که میتواند به دلیل مونتاژ قطعات مختلف، با قیمتهای متفاوت نیز در بازار عرضه شود. آنچه بیشتر از همه باعث تقاوت قیمت کمپرسور اسکرو در بازار میشود استفاده از اجزا با کیفیتهای متفاوت و نوع کاربرد کمپرسور اسکرو است.
- اولین قطعهای که باعث میشود نرخ کمپرسور در بازار متفاوت قیمت گذاری شود، ایرند است. ایرند معمولاً در کمپرسورهای با کیفیت، ساخت ایتالیا یا آلمان است که نوع آلمانی دارای سروصدای کمتر است.
- دومین عامل تأثیر گذار بر قیمت کمپرسور اسکرو، تکنولوژی ساخت دستگاه است. هر چند کمپرسور یک دستگاه مونتاژی است اما این دلیل نمیشود نوآوری و خلاقیت در پروسه تولید جایگاهی نداشته باشد.
- عامل سوم، دبی هواست. طبیعی است که هر چه دبی هوا بیشتر است قیمت کمپرسور نیز بالاتر میرود.
- عامل دیگری که در قیمت کمپرسور تأثیر میگذارد، کلاس کمپرسور است. کلاس کمپرسور در مورد دستگاههای اویل فری صدق میکند. کمپرسور کلاس صفر بهترین و گرانترین نوع کمپرسور است. در این کمپرسور هیچ روغنی در هوای فشرده دیده نمیشود.
- البته عوامل دیگری مثل نوع الکتروموتور، یاتاقانها و برند بر روی قیمت دستگاه تأثیر میگذارد. شرکت هوایار تولید کننده کمپرسورهای سری HY روغنی و HF اویل فری آمادگی تأمین هوای فشرده صنایع مختلف را دارد. جهت آگاهی از قیمت و مشخصات فنی دستگاه با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
کمپرسور اسکرو یا کمپرسور screw oil inject، نوعی از کمپرسور است که در قسمت هواساز، دو چرخدنده حلزونی یا روتور مارپیچی، عمل متراکم کردن هوا (منظور از هوا هر نوع گازی است که متراکم میشود) را انجام میدهد.
کمپرسورها از اجزای مختلفی تولید شدهاند. در واقع، کمپرسور یک وسیله مونتاژی است که با استفاده از قطعات و اجزای ریز و بزرگ، ما به یک ماشین کامل دست پیدا میکنیم طبیعی است که شناخت همه اجزا در این مطلب نمیگنجد، لذا قطعات مهم و تأثیرگذار در پروسه تولید هوا را معرفی میکنیم.